Now Reading:

DIY: Λύρα

DIY: Λύρα

Στο βιβλίο της Β’ τάξης δημοτικού, υπάρχει το παραμύθι του Λυράρη και της νεράϊδας. Το γνωστό παραμύθι για την αναζήτηση της μουσικής τελειότητας και την αφοσίωση ενός μουσικού στην τέχνη του. Είναι ένας κρητικός μύθος, που “εξηγεί” την υπερφυσική δεξιοτεχνία ενός λυράρη. Τα παιδιά μαγεύονται κάθε φορά που την διαβάζουμε καθώς ενδιάμεσα από την ιστορία ακούνε μουσικά αποσπάσματα από δεξιοτέχνες λυράρηδες που παίζουνε λύρα δημιουργώντας στο μυαλό τους της εικόνες του παραμυθιού με την βοήθεια της μουσικής.

Στο τέλος του βιβλίου εργασιών στην σελίδα 36, έχει την κρητική λύρα ασπρόμαυρη για να την χρωματίσουν τα παιδιά. Με αφορμή το παραμύθι και την έτοιμη εικόνα για χρωματισμό, μαζί με τα παιδιά φτιάξαμε τις λύρες τους! Ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί όλη η ενότητα (με τις υπόλοιπες δραστηριότητες που θα γίνουν) είναι 2-3 μαθήματα και ίσως να χρειαστείτε και λίγο χρόνο εκτός διδακτικού ωραρίου -στα διαλείμματα ή στα κενά- για να περάσετε τις χορδές, αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο! Το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο και τα παιδιά το χαίρονται πάρα πολύ! Ειδικά σε περιοχές της Ελλάδας που δεν είναι η λύρα ανάμεσα στα παραδοσιακά μουσικά όργανα της περιοχής, τα παιδιά την μαθαίνουν και την αγαπούν! Έχει πολλές προεκτάσεις στην εισαγωγή των έγχορδων μουσικών οργάνων, των παραδοσιακών οργάνων, στους τοπικούς μύθους και στα νοήματα που βγαίνουν μέσα από αυτούς.

Επίσης, θέλω να προτείνω την εξαιρετική δουλειά της συναδέλφου Ευαγγελίας Γκούντα, η οποία έφτιαξε βιβλίο με το παραμύθι “Ο λυράρης και η νεράιδα” στο book creator. Το βιβλίο της το έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές, σε τηλεκπαίδευση ή μέσα στην τάξη με τα μουσικά παραδείγματα που έχει ενσωματώσει. Πολύ χρήσιμες είναι επίσης οι πληροφορίες και οι δραστηριότητες που έχει προσθέσει στο τέλος! Θα το βρείτε εδώ.

Πάμε όμως να δούμε πώς φτιάχνουμε την λύρα μας:

Υλικά

την σελίδα 36 με την λύρα από το τετράδιο εργασιών

χαρτόνι

ψαλίδι

κόλλα

χρώματα

μάλλινη κλωστή

λύρα

Κόβουμε την σελίδα 36 από το τετράδιο εργασιών με την λύρα και λέμε στα παιδιά να την χρωματίσουν και να την κόψουν. Στην συνέχεια, διαλέγουν από ένα χαρτόνι και κολλάνε πάνω την λύρα.

λύρα

Αφού λοιπόν το χρωματίσουν και κόψουν το περίγραμμα, το δίνουν σε μένα για να ανοίξω με το ψαλίδι τις τρύπες για να περάσω από μέσα τις χορδές.

λύρα

Περνάω μέσα από τις τρύπες την μάλλινη κλωστή.

λύρα

Και τέλος δένω από πίσω κόμπους για να μην φύγουν!

λύρα

Έτοιμες οι λύρες μας! Των παιδιών έγιναν υπέροχες!

λύρα

Δείτε επίσης:

Share This Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *