Now Reading:

Μια αληθινή ιστορία: Η παραίτηση, το ταξί και ο Χατζιδάκις

Μια αληθινή ιστορία: Η παραίτηση, το ταξί και ο Χατζιδάκις

Πώς μπορούν να βρίσκονται στην ίδια πρόταση η δική μου παραίτηση, το ταξί που πήρα στον γυρισμό και ο Χατζιδάκις; Είναι μία ιστορία, από αυτές που τις λες με συγκίνηση και αφήνουν ένα γλυκό χαμόγελο στο τέλος. Είναι μία αληθινή ιστορία που έχει μία δόση μαγείας, που δεν είσαι σίγουρος αν την έζησες ή αν την ονειρεύτηκες.

Βρισκόμαστε στην άνοιξη του 2014 όπου η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν σε κρίσιμο σημείο. Με υπογραφές μνημονίων, αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, συρρικνώσεις μισθών και πόσα άλλα. Εμείς, μαζί με πολύ κόσμο, όλα αυτά τα ζούσαμε σε πρώτο πλάνο παρέα με το νεογέννητο μικρό μας στην Αθήνα όπου μέναμε μόνιμα για χρόνια. Εγώ, αναπληρώτρια το πρωί, τα απογεύματα ωδείο όπως και επίσης και τα Σάββατα, με πολύ πιεστικό πρόγραμμα ειδικά για μια νέα μαμά. Μετά την αλλαγή των συμβάσεων, και μετά από πολλές συζητήσεις, καταλήξαμε ότι το ωδείο δεν μου προσέφερε τίποτα παραπάνω για όλη την ταλαιπωρία που ζούσα εκείνο το διάστημα όσο κι αν στεναχωριόμουν που θα το αφήσω. Το τελευταίο λοιπόν απόγευμα, γυρνώντας στο σπίτι σταματάω ένα ταξί.

Το ταξί ήταν πολύ περιποιημένο, γυαλισμένο και προσεγμένο. Μπαίνοντας μέσα συγκινημένη από την υποβολή της παραίτησής μου, ακούω να παίζει το Τρίτο πρόγραμμα. Κι αν θυμάστε τότε, δεν υπήρχαν εκπομπές γιατί δεν υπήρχε ΕΡΤ. “Συγνώμη, έχετε βάλει Τρίτο πρόγραμμα;” “Ναι κοπέλα μου, μου λέει. Δεν ακούω τίποτα άλλο εδώ και πολλά χρόνια”. Ο οδηγός ταξί φορούσε καλό παντελόνι, πουκάμισο και ένα ελαφρύ κασκόλ ριγμένο πάνω του. Μιλούσε πολύ ήρεμα και ο τόνος της φωνής του ήταν γλυκός και ζεστός. Ξεκινήσαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση και καταλήξαμε στο πόσο στενάχωρο ήταν να μην υπάρχει πλέον το Τρίτο πρόγραμμα που αγαπούσαμε πολύ και οι δύο.

Το Τρίτο Πρόγραμμα

“Εμένα το Τρίτο πρόγραμμα μου άλλαξε την ζωή. Δεν θα ήμουν αυτός που είμαι τώρα αν δεν το άκουγα”, λέει ο γλυκύτατος οδηγός και συνεχίζει. “Ένα απόγευμα με σταματάει ένας κύριος και μου ζητάει να τον πάω στο Λυκαβηττό. Τότε δεν ήμουν έτσι όπως είμαι τώρα. Άκουγα βαριά λαϊκά γεγονός που το πρόσεξε ο πελάτης.

-Βάλε Τρίτο πρόγραμμα, μου λέει και όντως το άλλαξα για να το ακούσουμε. Από δω και πέρα θα ακούς μόνο αυτό.

Τελειώνει η κούρσα, κατεβαίνει ο πελάτης, κι εγώ έκανα ακριβώς ότι μου είπε και δεν το άλλαξα. Μετά από λίγο ακούω την φωνή του πελάτη που μόλις άφησα. Εκεί, συνειδητοποίησα ότι ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις που τον είχα αφήσει στο σπίτι του Ζιλ Ντασέν και της Μελίνας Μερκούρη στο Λυκαβηττό.”

Η ιστορία συνεχίζεται…

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Ο γλυκύτατος οδηγός, όντως δεν άλλαξε ποτέ το Τρίτο πρόγραμμα. Ώσπου μια μέρα, μπαίνει μέσα στο ταξί, μία καθωσπρέπει κυρία, δικηγόρος όπως έμαθε μετά, περιποιημένη με ακριβά ρούχα και πολύ όμορφη στα μάτια του. Εντυπωσιασμένη που άκουσε κλασική μουσική από τα ηχεία του ταξί, έπιασε κουβέντα με τον οδηγό μας. Η κυρία αυτή ήταν η μελλοντική του γυναίκα με την οποία απέκτησε δύο γιους. “Αν δεν τον είχα συναντήσει και δεν άκουγα την συμβουλή του δεν θα γνώριζα ποτέ τη γυναίκα μου. Γι’ αυτό κάθε χρόνο, την ημέρα του θανάτου του πηγαίνω και ανάβω ένα κερί στην μνήμη του. Κι έχω δώσει εντολή στους γιούς μου, όταν φύγω εγώ από την ζωή, να συνεχίσουν να το κάνουν αυτοί για μένα.”

Δείτε επίσης:

Η μουσική στις γυναικείες φυλακές: Μία εμπειρία ζωής

Share This Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *