Now Reading:

10 Φθινοπωρινά μουσικά όργανα με φυσικά υλικά

10 Φθινοπωρινά μουσικά όργανα με φυσικά υλικά

Μια βόλτα στο δάσος αρκεί για να μαζέψουμε ό,τι υλικό χρειαζόμαστε για να κατασκευάσουμε αυτοσχέδια φθινοπωρινά μουσικά όργανα! Η δημιουργία μουσικών οργάνων από φυσικά υλικά την εποχή του φθινοπώρου είναι ένας διασκεδαστικός και δημιουργικός τρόπος για να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τη φύση και τη μουσική. Παρακάτω, θα διαβάσετε 10 ιδέες για να μετατρέψετε τα φθινοπωρινά σας φυσικά ευρήματα σε αυτοσχέδια μουσικά όργανα που μπορούν να φτιαχτούν με υλικά του φθινοπωρινού δάσους:

1. Καστανόφωνα ή καστανομαράκες

Χρησιμοποιούμε κάστανα για να φτιάξουμε μικρές κουδουνίστρες. Τα βάζουμε μέσα σε μικρά πουγκιά (τούλινα ή λινά από βαφτίσεις) για να πετύχουμε έναν πιο μαλακό ήχο ή δοχεία/κουτιά (κονσέρβες με καπάκι, χαρτόκουτα κλπ) για πιο έντονο ήχο.

2. Κουδουνάκια από βελανίδια

Πόσο υπέροχα είναι τα βελανίδια;; Στις βόλτες μέσα στο δάσος πάντα ενθουσιαζόμαστε όταν βρίσκουμε! Μία πολύ ωραία ιδέα είναι να φτιάξουμε μία φθινοπωρινή γυρλάντα από βελανίδια, αλλά στην προκειμένη περίπτωση των μουσικών οργάνων μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε μουσικό όργανο! Αρκεί να περάσουμε τα βελανίδια μέσα από ένα νήμα και να τα κρεμάσουμε. Όταν τα κουνάμε ή τα χτυπάμε μεταξύ τους, παράγουν έναν γλυκό ήχο, σαν μικρά κουδουνάκια.

3. Ραβδιά από φύλλα

“Μαγικά” ραβδιά που θα στερεώσουμε στην άκρη τους φύλλα. Έτσι, όταν τα κουνάμε παράγεται ο ήχος του θροΐσματος των φύλλων.

4. Κουδουνίστρες με καρύδια

Αφού φάμε τα θρεπτικότατα καρύδια, χρησιμοποιούμε το περίβλημά τους για να φτιάξουμε κουδουνίστρες. Βασική προϋπόθεση είναι να μην είναι σπασμένα αλλά ανοιγμένα στην μέση, έχοντας δύο ολόκληρα κομμάτια. Τα γεμίζουμε με λίγο ρυζάκι, ή μικρές πέτρες και τα κολλάμε ξανά. Έτσι, έχουμε μικρές καρυδένιες κουδουνίστρες!

4. Καστανιέτες με καρύδια

Αγαπημένες καστανιέτες με πολλές παραλλαγές σε υλικά, ανακυκλώσιμα είτε φυσικά! Τώρα, λόγω φθινοπώρου επιλέγουμε τα καρύδια! Δείτε εδώ αναλυτικά πώς να τις κατασκευάσετε και να τις χρησιμοποιήσετε!

5. Ξυλόφωνο από… ξύλα

Μαζεύουμε κλαδιά διαφορετικού μήκους και πάχους, τα τοποθετούμε σε σειρά πάνω σε δύο παράλληλα ξύλα, και τα χτυπάμε με ξυλάκια για να παράγουμε διαφορετικούς ήχους. Δείτε πώς να το κατασκευάσετε εδώ.

6. Φύλλο-φυσαρμόνικα

Μεγάλα, σκληρά φθινοπωρινά φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν “φύσαρμόνικα”. Όταν φυσάμε μέσα από τα φύλλα με συγκεκριμένο τρόπο, αυτά παράγουν ήχους καθώς οι άκρες τους δονούνται.

7. Κουκουνάρια!

Δένουμε κουκουνάρια σε ένα σκοινί και τα κρεμάμε σαν γιρλάντα. Όταν τα κουνάμε ή τα χτυπάμε μεταξύ τους, παράγουν έναν ξύλινο, τραγανό ήχο. Τόσο απλά! Αν θέλουμε μπορούμε να πούμε στα παιδιά να τα χρωματίσουν κιόλας βάζοντας έτσι τις δικές τους προσωπικές πινελιές.

8. Φυσικές μαράκες από ξερά “φασολάκια”

Αυτά τα ξερά φασολάκια -όπως τα λέω, γιατί δεν ξέρω ποιο είναι το όνομα του δέντρου- είναι πάρα πολύ ηχογόνα. Αρκεί να κόψουμε μερικά από το δέντρο και να τα κουνήσουμε. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με το πόσο γρήγορα και άμεσα έχουν στα χέρια τους ένα φυσικό κρουστό μουσικό όργανο.

Φυσικές μαράκες από ξερά

9. Μαράκες από σπόρους

Έχοντας μαζέψει τα παραπάνω ξερά “φασολάκια”, λέμε στα παιδιά να τα ανοίξουν και να βγάλουν από μέσα τους σπόρους που έχουν. Μία εύκολη και διασκεδαστική διαδικασία όπου ενισχύεται η λεπτή κινητικότητα των παιδιών ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες. Τους σπόρους τους μαζεύουμε και τους βάζουμε μέσα σε μικρά κουτιά, δοχεία, υφασμάτινα σακουλάκια ή ό,τι άλλο εμείς θέλουμε.

10. Φυσικές κλάβες

Οι κλάβες είναι ένα είδος κρουστού οργάνου, που αποτελείται από δύο στρογγυλές ξύλινες ράβδους, συνήθως από σκληρό ξύλο, οι οποίες χτυπιούνται μεταξύ τους για να παράγουν έναν διαπεραστικό και καθαρό ήχο. Είναι πολύ δημοφιλές όργανο στη λατινοαμερικάνικη μουσική, ειδικά στην κουβανέζικη, και συχνά χρησιμοποιούνται στη σάλσα, τη ρούμπα και άλλες μουσικές παραδόσεις της Καραϊβικής. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάμε μία βόλτα στο δάσος, να επιλέξουμε τα ξύλα που θέλουμε και να πειραματιστούμε χτυπώντας αυτά μεταξύ τους.

Δείτε επίσης:

Share This Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *