Now Reading:

2 Συνταγές για Λαζαράκια

2 Συνταγές για Λαζαράκια

Μαζί με τα κάλαντα του Λαζάρου, ένα έθιμο που συναντάται το Σάββατο του Λαζάρου είναι τα Λαζαράκια. Τα Λαζαράκια είναι κουλουράκια ή ψωμάκια που ζύμωναν οι νοικοκυρές στη μνήμη του Λαζάρου. Το σχήμα τους είναι σπαργανωμένου ανθρώπου, όπως ακριβώς εμφανίζεται ο Λάζαρος στις βυζαντινές εικόνες. Αφού έπλαθαν την ζύμη, σχημάτιζαν τα Λαζαράκια, τοποθετώντας γαρύφαλλα για μάτια και πλάθοντας κορδόνια ζύμης για να αναπαραστήσουν τα σταυρωμένα χέρια. Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε σπίτι φτιάχνει τόσα Λαζαράκια όσα είναι τα παιδιά της οικογένειας. Όποιος δεν θα φτιάξει Λαζαράκια, δεν θα χορτάσει ψωμί!

Παρακάτω συγκέντρωσα 2 συνταγές. Η μία είναι παραδοσιακή συνταγή προσαρμοσμένη στα μέτρα μας και στις γεύσεις μας, και η άλλη είναι η κλασική συνταγή αλατοζύμης μη βρώσιμη για την περίπτωση που θέλετε να τα φτιάξετε με τα παιδιά και να τα κρατήσετε ενθύμιο.

Η αλατοζύμη είναι μια τέλεια συνταγή για οποιαδήποτε δημιουργία θέλουν να κάνουν τα παιδιά και να την κρατήσουν ενθύμιο. Όπως για παράδειγμα την Κυρά Σαρακοστή αλλά και διάφορες δημιουργίες για να βαφτούν στην συνέχεια με χρώματα. Την συγκεκριμένη συνταγή την είχαμε φτιάξει πριν λίγα χρόνια σε ένα σχολείο. Μόλις τα ζυμώσαμε και τα σχηματίσαμε, τα βάλαμε στο παράθυρο για να τα ψήσει ο ήλιος! Μας είχε κάνει την χάρη εκείνη την μέρα να είναι ζεστός και λαμπερός οπότε τα παιδιά τα πήραν σπίτι τους σχεδόν έτοιμα!

Η άλλη συνταγή είναι η παραδοσιακή την οποία την έχω προσαρμόσει στα μέτρα μας. Σε γεύση μοιάζουν πολύ με νηστίσιμα σταφιδόψωμα! Πάμε να τις δούμε.

Συνταγή για αλατοζύμη

Υλικά

2 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι

1 φλυτζάνι του τσαγιού αλάτι ψιλό

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

3/4 του φλυτζανιού νερό

Γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά. Αν η ζύμη μας είναι πολύ σκληρή, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα ενώ αν είναι πολύ υγρή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει μία εύπλαστη ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε μικρές μπάλες, σχηματίζουμε τα Λαζαράκια βάζοντας γαρύφαλλα για μάτια και κάνουμε σχέδια με μια οδοντογλυφίδα.

Λαζαράκια

Συνταγή για Λαζαράκια

Προσαρμογή από εδώ

Υλικά

400 γρ. αλεύρι

1/4 κούπα ζάχαρη

1/4 κούπα λάδι

1/2 κούπα νερό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

σταφίδες

γαρύφαλλα

Λαζαράκια

Εκτέλεση

Στη μισή κούπα νερό διαλύουμε τη μαγιά και περιμένουμε λίγο να ενεργοποιηθεί.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να φτιάξουμε μία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Προσθέτουμε τις σταφίδες και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη για 30 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμη, την χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος της παλάμης και στην συνέχεια σχηματίζουμε τα Λαζαράκια.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν για 30′ περίπου.

Share This Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *