Now Reading:

Γιορτή Τριών Ιεραρχών – Υλικό μαθήματος

Γιορτή Τριών Ιεραρχών – Υλικό μαθήματος

Κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζουμε τους Τρεις Ιεράρχες, τους προστάτες των γραμμάτων. Παρακάτω θα βρείτε υλικό που για την συγκεκριμένη μέρα, όπως τα κάλαντα των Τριών Ιεραρχών που δεν είναι ευρέως γνωστά και μας έρχονται από τα Κοτύωρα του Πόντου. Επίσης, το Απολυτίκιο που ψάλλεται στην εκκλησία την συγκεκριμένη μέρα αλλά και ένα παραμύθι στο οποίο έπεσα πάνω του και το θεώρησα πολύ όμορφη ιδέα κυρίως για τις μικρότερες ηλικίες. Μπορείτε να κατεβάσετε το υλικό με τους στίχους και την εικόνα με τους Τρεις Ιεράρχες για να την χρωματίσουν τα παιδιά.

Λίγα λόγια

Με την ονομασία Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται τρεις άγιοι και Θεολόγοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος.

Αναδείχθηκαν Πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι. Η σοφία και η δράση τους, τούς έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων Φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας Της Τρισηλίου Θεότητος…».

Πηγή: Wikipedia

Βασίλειος ο Μέγας

Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας, υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας και θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των μεγαλύτερων θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η συμβολή του στην χριστιανική θεολογία θεωρείται κεφαλαιώδης ενώ σ΄αυτόν αποδίδεται και η «θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου». Ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε στην Αθήνα και θεωρούσε πολύ σημαντική τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων και της ελληνικής φιλοσοφίας, φυσικά υπό το χριστιανικό πρίσμα. Η συμβολή του στην ανάπτυξη των γραμμάτων και της φιλανθρωπίας τον κατέστησαν μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Χριστιανικής παράδοσης.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Θεωρείται πως η γλώσσα του «έσταζε μέλι» καθώς υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας. Μάλιστα τα ημερήσια συσσίτεια που οργάνωσε έτρεφαν 7.000 ανθρώπους!

Στον τομέα της φιλοσοφίας, μπορεί να απέρριπτε τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων περί Θεού ωστόσο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις εργαλειακές μεθόδους της φιλοσοφίας τους προκειμένου να αναπτύξει μια συστηματική θεολογία.

Στη ζωή του υπήρξε υπόδειγμα ασκητή ενώ δεν παρέλειπε να καταδικάζει εκείνους τους ιερείς που πλούτιζαν από την ιδιότητά τους. Ήταν τέτοια η σκληρή κριτική που ασκούσε στους Αυτοκράτορες, που τελικά η αυλή τον κυνήγησε και τον εξόρισε. Όμως η φήμη του τον ξεπέρασε αφού θεωρείται Άγιος από όλες σχεδόν τις χριστιανικές ομολογίες.

Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός

Γνωστός και με το προσωνύμιο «θεολόγος», ο Γρηγόριος υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο σημαντική που έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ειδικά όσον αφορά τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Υπήρξε φίλος του Μεγάλου Βασιλείου καθώς και του αδελφού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης.

Ήταν σφοδρός οπαδός των γραμμάτων και επιθυμούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ελληνόφωνων και λατινόφωνων θεολόγων της εποχής του. Εκτός από εξαιρετικός θεολόγος όμως, υπήρξε και πολύ καλός ποιητής, αφού έγραψε αρκετά ποιήματα με θεολογικά και ηθικά θέματα.


Πηγή: iefimerida.gr

Κάλαντα Τριών Ιεραρχών

Κάλαντα Τριών Ιεραρχών

Πηγή: kimintenia.com

Κάλαντα Τριών Ιεραρχών

Κοτυώρων Πόντου

Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρείαν

πηγαίνει στην Ιερουσαλήμ την πόλη την αγίαν.

Στον δρόμο που επήενεν βλέπει τον Ιωάννην,

ομού με τον Γρηγόριο και τον εχαιρετάει:

Ώρα καλή, Γρηγόριε, τριάδος της Αγίας

και του Χριστού υπέρμαχε και της Υπεραγίας.

Χαίρε κι εσύ, Χρυσόστομε, μέγιστε και φωστήρα

διδάσκαλε που έγραψες την θεία λειτουργίαν.

Χαίρε κι εσύ, Βασίλειε, πόθεν κατεβαίνεις;

Από ποια πόλη έρχεσαι και τώρα που πηγαίνεις;

Έρχομαι απ’ την Καισάρειαν κι απ’ την Καππαδοκίαν,

πηγαίνω στην Ιερουσαλήμ, την πόλιν την αγίαν.

Θα πάω εις το σπήλαιον, Να πάω να ιδώ τον τόπον.

Που εγεννήθη ο Χριστός, ας κάμω και τον κόπον.

Μπορείτε να κατεβάσετε τους στίχους με την εικόνα των Τριών Ιεραρχών από εδώ.

Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών

Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας

Τούς Τρεῖς Μεγίστους Φωστῆρας τῆς Τρισηλίου Θεότητος,
τούς τήν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας,
τούς μελιῤῥύτους ποταμούς τῆς σοφίας,
τούς τήν κτίσιν πᾶσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας,
Βασίλειον τόν Μέγαν, καί τόν Θεολόγον Γρηγόριον,
σύν τῷ κλεινῷ Ἰωάννη, τῷ τήν γλῶτταν Χρυσοῤῥήμονι,
πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί, συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν·
αὐτοί γάρ τῇ Τριάδι, ὑπέρ ὑμῶν ἀεί πρεσβεύουσιν.

Απόδοση

 Όλοι όσοι θαυμάζουμε τους λόγους των τριών μεγάλων Φωστήρων της τρισυπόστατης θεότητας, δηλαδή το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το θεολόγο και τον ξακουστό Ιωάννη που το στόμα του έβγαζε χρυσάφι, ας τους τιμήσουμε με ύμνους. Γιατί αυτοί φώτισαν την οικουμένη με θείες διδασκαλίες. Γιατί σαν ποταμοί σοφίας πότισαν όλη την κτίση με τα άγια νερά της θεογνωσίας, και γιατί αυτοί μεσολαβούν και παρακαλούν πάντα την Αγία Τριάδα για μας.

Μπορείτε να κατεβάσετε τους στίχους με την εικόνα των Τριών Ιεραρχών από εδώ.

Παραμύθι για τους Τρεις Ιεράρχες

Όλοι σήμερα στο σπίτι δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους. Ο Μιχαλάκης διαβάζει.

-Δεν θα βγεις έξω να παίξεις σήμερα Μιχαλάκη; ρώτησε η μητέρα του.

-Θα διαβάσω πρώτα τα μαθήματα μου, μανούλα.

-Δόξα σι ο θεός! ψιθύρισε η μαμά. Αυτό είναι σωστό θαύμα.

Γιατί ποιος δεν ήξερε τον Μιχαλάκη!! Ήταν ο καπετάν φασαρίας του σπιτιού. Μόλις γύριζε από το σχολείο, αμέσως παιχνίδι. Που μυαλό για διάβασμα. Και βέβαια δεν ήταν καθόλου καλός μαθητής. Σήμερα όμως τι αλλαγή. Όλοι περίμεναν με περιέργεια να μάθουν τι  συμβαίνει, ώσπου στο τραπέζι ο Μιχαλάκης είπε.

-Θέλετε να σας πω μια ιστορία που άκουσα σήμερα στο σχολείο;

-Και βέβαια, είπαν όλοι, να την ακούσουμε.

Ήταν κάποτε τρεις μαθητές, που σαν αυτούς, δεν υπήρχαν άλλοι, άρχισε να λέει ο Μιχαλάκης. Την ώρα που έπρεπε να διαβάσουν δεν τους ένοιαζε, εάν έξω έπαιζαν τα άλλα τα παιδιά. Δεν τους ένοιαζε αν ο καιρός ήταν όμορφος και οι δρόμοι γεμάτοι κόσμο. Μόνο τα μαθήματα τους ένοιαζε και η συμπεριφορά τους. Και ήταν πάντα πρώτοι στο σχολείο. Οι συμμαθητές τους τους θαύμαζαν και οι δάσκαλοι τους έλεγαν πως όταν μεγαλώσουν θα γίνουν σπουδαίοι άνθρωποι.

Έτσι πέρασαν ένα ένα τα σχολεία της εποχής τους, ώσπου έγιναν ποια μεγάλοι και σπουδαίοι.

Ο ένας ο Βασίλειος έγινε μεγάλος σοφός ρήτορας και συγγραφέας. Είχε τόσο μεγάλη αγάπη για τους φτωχού, που έχτισε μια μεγάλη πόλη γι’ αυτούς, γεμάτη ιδρύματα. Αυτή τη πόλη την ονόμασαν “Βασιλειάδα”. Και τον Βασίλειο, για τα μεγάλα του έργα, τον έγραψαν στη ιστορία “Μέγα”.

Ο δεύτερος ο Γρηγόριος, δίδασκε πάντα το λόγο του θεού. Γι’ αυτό το ονόμαζαν “Θεολόγο”.

Ο τρίτος ήταν ο Ιωάννης. Μιλούσε τόσο όμορφα στους ανθρώπους για την πίστη  στο θεό, την αρετή και την αγάπη. Τα λόγια του έμοιαζαν με πολύτιμο χρυσάφι κι έτσι τον ονόμασαν “Χρυσόστομο”

Ο Μέγα Βασίλειος έγινε Αρχιεπίσκοπος. Ο Γ, ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος έγιναν πατριάρχες. Γι’ αυτό η εκκλησία μας τους λέει με ένα όνομα…”Τρεις Ιεράρχες”.

Και οι τρεις αγαπούσαν πολύ τους ανθρώπους και τους δίδαξαν ότι έμαθαν. έγραψαν πολλά βιβλία  για να παίρνουμε κι εμείς τη σοφία τους είναι οι προστάτες μας.

Αυτή την ιστορία μας είπε σήμερα η δασκάλα, είπε ο Μιχαλάκης. Κι εγώ πήρα την μεγάλη απόφαση…

Να γίνω καλός μαθητής και σωστός άνθρωπος.

Και ο Μιχαλάκης τήρησε τα λόγια του.

Πηγή: taparamythiatisgiagias.blogspot.com

Δείτε επίσης:

Share This Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *