Now Reading:

Η Μουσική στο eTwinning

Η Μουσική στο eTwinning

Ή αλλιώς το μάθημα της μουσικής στο eTwinning. Ένα project που ήθελα πολύ καιρό να το κάνω και φέτος κατάφερα να ολοκληρώσω το πρώτο μου eTwinning project M.E.L.O.D.I.E.S: Multinational Exploration of Language, Our Dreams, and International Experiences in Music σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ένα πλούσιο και απαιτητικό project που είχε να προσφέρει πλήθος εμπειριών σε μένα και στους μαθητές, χρήση ψηφιακών εργαλείων καθόλη την διάρκεια του προγράμματος, εμπνευσμένες δραστηριότητες, επαφή με άλλες γλώσσες, πολιτισμούς και φυσικά μουσική! Σε επόμενο άρθρο θα παρουσιάσω με λεπτομέρειες την πορεία των δραστηριοτήτων, ωστόσο, θέλω μέσα από την εμπειρία μου να προτρέψω τους συναδέλφους που θα ήθελαν κάποια στιγμή να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, να το κάνουν χωρίς ενδοιασμούς!

Βήματα συμμετοχής

Τα κύρια βήματα για να συμμετάσχει κάποιος σε πρόγραμμα eTwinning είναι τα εξής:

1. Εγγραφή στην Πλατφόρμα eTwinning

  1. Επίσκεψη στην Ιστοσελίδα: Πηγαίνετε στην επίσημη ιστοσελίδα του ESEP.
  2. Δημιουργία Λογαριασμού: Κάντε κλικ στο “Join us” ή “Εγγραφή” και ακολουθήστε τις οδηγίες για να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό. Θα χρειαστεί να δώσετε προσωπικά στοιχεία και στοιχεία του σχολείου στο οποίο έχετε τοποθετηθεί.

2. Επαλήθευση και Έγκριση

  1. Επαλήθευση Λογαριασμού: Μετά την εγγραφή, η αίτησή σας θα περάσει από έλεγχο από την Εθνική Υπηρεσία Στήριξης (NSS) για να επιβεβαιωθεί ότι πληροίτε τα κριτήρια συμμετοχής.
  2. Έγκριση: Αν η αίτησή σας εγκριθεί, θα λάβετε email επιβεβαίωσης και θα μπορέσετε στην συνέχεια να συνδεθείτε στην πλατφόρμα.

3. Αναζήτηση και Συμμετοχή σε Έργα

  1. Εξερεύνηση Έργων: Μόλις συνδεθείτε, μπορείτε να αναζητήσετε υπάρχοντα έργα που βρίσκονται στην πλατφόρμα.
  2. Συμμετοχή σε Έργα: Επικοινωνήστε με τους συντονιστές των έργων που σας ενδιαφέρουν και εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή.

Όσοι είναι νέοι με το πρόγραμμα θα πρότεινα να βρουν κάποια ομάδα με έμπειρους eTwinners, ή να συμμετέχουν σε μικρά – εποχικά projects που θα πάρουν μία γεύση για το πως λειτουργεί η πλατφόρμα και γενικότερα η συνεργασία με άλλες χώρες μέσω ψηφιακών εργαλείων.

Επίσης, αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος έμπειρος eTwinner στο σχολείο όπου βρίσκεστε θα μπορούσε να σας συμπεριλάβει στο δικό του πρόγραμμα με λίγες δραστηριότητες για αρχή.

Ωστόσο, δεν θα πρότεινα να μπείτε στην διαδικασία να ξεκινήσετε κάποιο δικό σας έργο με απώτερο σκοπό την ετικέτα ποιότητας καθώς οι προϋποθέσεις είναι πολλές και δύσκολες για έναν αρχάριο.

Αν όμως σας ενδιαφέρει μόνο η συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους και έχετε ήδη ένα πλάνο στο μυαλό σας, βρείτε έναν co-founder διαφορετικής χώρας και προχωρήστε το.

Tip για co-founder: Διαφορετική χώρα για εμάς είναι η Κύπρος. Είναι μία καλή επιλογή η συνεργασία με Κύπρο εξαιτίας της καλύτερης και πιο άμεσης επικοινωνίας λόγο γλώσσας.

Σε γενικές γραμμές, πριν ξεκινήσετε, θα έλεγα να παραμερίσετε φόβους και αμφιβολίες και να έχετε πείσμα για τον στόχο της ολοκλήρωσης του προγράμματος στο οποίο βρίσκεστε.

Επιλογή τάξης

Για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα πρέπει να ξέρετε εξ αρχής με ποια τάξη θα δουλέψετε καθώς αυτό θα καθορίσει το επίπεδο δυσκολίας του προγράμματος. Εγώ προτείνω την Ε και Στ καθώς τα βιβλία τους δεν είναι ιδιαίτερα φιλικά προς τον αναγνώστη, και οι πλειοψηφία των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες είναι πλήρως εξοικειωμένα με τα ψηφιακά εργαλεία και απολαμβάνουν να δουλεύουν πάνω σε μεγάλα projects. Επίσης, οι διαδραστικοί πίνακες που υπάρχουν σε αυτές τις τάξεις είναι πάντα ιδιαιτέρως βοηθητικοί σε αυτά τα προγράμματα.

Δεν απορρίπτω όμως καμία τάξη καθώς από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, μαθητές παίρνουν μέρος σε πολύ ενδιαφέροντα projects ανάλογα το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται.

Δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν

Η μόνο μία ώρα την εβδομάδα για το μάθημα της μουσικής είναι η βασική δυσκολία για μας τους μουσικούς. Παρατήρησα ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που παίρνουν μέρος είναι των ξένων γλωσσών (ειδικά των αγγλικών) και της πληροφορικής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μένουμε πίσω σε δραστηριότητες αν είναι μεγάλος ο όγκος των δραστηριοτήτων. Εγώ χρειάστηκα αρκετές έξτρα ώρες εντός του σχολικού προγράμματος που τις έβρισκα σε συνεργασία με τους συναδέλφους, σε κενά δικά μου. Κι επίσης, αρκετές ώρες εργασίας εκτός σχολικού προγράμματος για προετοιμασία ή ανέβασμα υλικού στην πλατφόρμα κλπ.

Επίσης, σε κάποια ευρωπαϊκά σχολεία έχουν και απογευματινές ώρες μάθημα, γεγονός ότι καθιστά δύσκολη την online επαφή μεταξύ των μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων.

Οι περίοδοι των γιορτών είναι επίσης ένα μεγάλο αγκάθι για μας, καθώς καλούμαστε να οργανώνουμε ή να συμμετέχουμε στις γιορτές, που εξαιτίας των προβών που πρέπει να γίνουν, οι δραστηριότητες του προγράμματος μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο.

Η πλατφόρμα, δεν είναι ιδιαιτέρως αξιόπιστη εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων, καθώς πέφτει πολλές φορές, κολλάει, δεν αφήνει το ανέβασμα του υλικού και πολλά άλλα.

Τα πλεονεκτήματα του eTwinning

Η συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι το πρώτο κομμάτι των πλεονεκτημάτων! Επιτρέπει την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών που μπορούν να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες μέσω eTwinning σεμιναρίων, εργαστηρίων και συνεργασιών με συναδέλφους από άλλες χώρες.

Εμπνευσμένες δραστηριότητες, καινοτόμα προγράμματα και διαφορετικές οπτικές σε εργαλεία διδασκαλίας, που δίνουν “φρέσκο αέρα” στο μάθημα μετατρέποντας το με αυτόν τον τρόπο ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Η ενίσχυση της ευρύτερης σχολικής κοινότητας είναι ένα επιπλέον κομμάτι, όπου οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αναπτύσσουν δεσμούς και συνεργασίες που ενδυναμώνουν την αίσθηση της σχολικής κοινότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργώντας στους μαθητές την αίσθηση του “πολίτη του κόσμου” χτίζοντας τις σωστές βάσεις για την μετέπειτα πορεία τους.

Και φυσικά, οι σχέσεις που δημιουργούνται μέσω των eTwinning projects μπορούν να οδηγήσουν σε μελλοντικές συνεργασίες και κοινά προγράμματα.

Όσον αφορά στα παιδαγωγικά πλεονεκτήματα των μαθητών η ανάπτυξη δεξιοτήτων ΤΠΕ, η βελτίωση των ξενόγλωσσων δεξιοτήτων, η διαπολιτισμική κατανόηση, η ομαδική εργασία και συνεργασία, η ανάπτυξη φαντασίας, δημιουργικότητας και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων είναι μερικά από αυτά.

Συμπέρασμα

Προσωπικά, εγώ είμαι ενθουσιασμένη από την συνεργασία και γενικότερα με την λειτουργία των eTwinning projects, τόσο από την δική μου εμπειρία αλλά και από την παρακολούθηση καινοτόμων προγραμμάτων όπου συμμετείχαν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων!

Κουράστηκα; Ναι! Δυσανασχέτησα πολλές φορές από τον όγκο δουλειάς και από τις ελάχιστες ώρες που μας δίνει το Υπουργείο να κάνουμε μάθημα; ΝΑΙ! Θα το ξαναέκανα; Ω, ΝΑΙ! Ίσως να περιόριζα τα υπόλοιπα προγράμματα που είχα αναλάβει όλη την χρονιά για να είμαι πιο άνετη από άποψη πίεσης και χρόνου, αλλά μέσω του eTwinning έχεις την ευκαιρία να συνεργαστείς με εκπαιδευτικούς και μαθητές από όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας πλούσιες και ποικίλες μαθησιακές εμπειρίες!

Συνεπώς, συνάδελφε, αν το σκέφτεσαι και θα ήθελες, σου λέω απλά να το κάνεις! Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγεις πιο πλούσιος, φρέσκος και ανανεωμένος στο διδακτικό σου κομμάτι!

Δείτε επίσης:

Share This Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *