Now Reading:

Μουσικό πείραμα

Μουσικό πείραμα

Αποφάσισα να ξεκινήσω την νέα χρονιά, δείχνοντας πώς τελείωσε η προηγούμενη! Μετά από μαραθώνιους μπροστά σε μία οθόνη εξαιτίας της πανδημίας και των απανωτών lockdown, ήθελα να τελειώσει πανηγυρικά η χρονιά με κάτι εντυπωσιακό! Ένα μουσικό πείραμα! Σε όλη μου την μέχρι τώρα διδασκαλία της μουσικής, σε όλες τις ηλικίες, βασικός μου στόχος είναι πάντα να αγαπήσουν τα παιδιά την μουσική και να ανακαλύψουν διάφορες πτυχές της. Εξάλλου η μουσική είναι πολλά παραπάνω από το ντο-ρε-μι-φα-σολ-λα-σι-ντο. Είναι Τέχνη, Συναίσθημα, Φυσική, Δημιουργία, έχει θεραπευτικό χαρακτήρα και πόσα άλλα. Ο καλύτερος τρόπος για να την καταλάβουμε είναι να την βιώσουμε. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, να την δούμε! Να παρατηρήσουμε και να διαπιστώσουμε ένα μέρος της δύναμής της.

Το μουσικό πείραμα

Οι τάξεις στις οποίες έγινε το μουσικό πείραμα ήταν στις Πέμπτες και Έκτες. Δεδομένου ότι είχαμε μιλήσει και πειραματιστεί με τις κυματομορφές, αλλά και ότι είχαν κατανοήσει βασικές αρχές της Φυσικής με τις δασκάλες τους, ήταν πολύ εύκολο να καταλάβουν το μουσικό πείραμα. Παρόλ’ αυτά, όταν το δοκίμασα στο σπίτι πριν το παρουσιάσω στην τάξη, το μικρό αγόρι (7 χρονών) εντυπωσιάστηκε εξίσου. Οπότε σίγουρα σας προτείνω να το κάνετε και σε μικρότερες ηλικίες! Εντός σπιτιού ή εντός τάξης!

Υλικά

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:

  • Ηχεία όπως τα βλέπετε την φωτογραφία
  • Νερό
  • Corn flour
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • Μεμβράνη

Αν εξαιρέσετε τα ηχεία που χρειάζεται να είναι του συγκεκριμένου τύπου, όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται στο σπίτι μας.

1ο Βήμα

Το μουσικό πείραμα έγινε κλιμακωτά για να διαπιστώσουμε την αντίδραση των διαφορετικών υλικών στις δονήσεις των ηχητικών κυμάτων. Πρώτα από όλα, καλύπτουμε με 2 στρώματα τεντωμένης μεμβράνης το ηχείο. Θα πρότεινα όχι μόνο ένα στρώμα για να μην υπάρχει ατύχημα, αλλά όχι παραπάνω από 2 για να φαίνονται έντονες οι δονήσεις και να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Ξεκινήσαμε λοιπόν, μόνο με το corn flour. Την αντίδραση δηλαδή ενός στερεού υλικού. Το παρακάτω βίντεο είναι ένα μικρό απόσπασμα 10 δευτερολέπτων. Είναι εντελώς μαγευτικό και για να το ευχαριστηθείς σίγουρα δεν αρκούν! Γι’ αυτό, η ολοκλήρωση του πειράματος μαζί με την συζήτηση που ακολούθησε με τα παιδιά, διήρκησε περίπου 40 ολόκληρα λεπτά!

2ο Βήμα

Προχωρήσαμε στην δημιουργία ενός αραιού μείγματος νερού με corn flour. Θα σας πρότεινα ωστόσο, πριν από αυτό το μείγμα να το δοκιμάσετε με σκέτο νερό. Εμείς το δοκιμάσαμε και επί της ουσίας δημιουργήσαμε ένα μουσικό σιντριβάνι! Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε το απόσπασμα από το μείγμα νερού-corn flour.

3ο Βήμα

Στο παραπάνω μείγμα νερού-corn flour έριξα 1-2 σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής. Ειλικρινά δεν μπορώ να αποφασίσω ποιο είναι το πιο εντυπωσιακό από όλα!

Το μουσικό κομμάτι που διάλεξα ήταν το παρακάτω γιατί είχε έντονα μπάσα που τα χρειαζόμασταν και ρυθμό για να γίνονται πιο ξεκάθαρες οι κινήσεις του μείγματος.

Το εγχείρημα πέτυχε! Κλείσαμε μία πολύ δύσκολη σχολική χρονιά με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο! Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και δεν σταμάτησαν να προτείνουν διάφορες παραλλαγές! Κλείνω με την ευχή η νέα σχολική χρονιά να είναι πιο ήρεμη, ασφαλής και δημιουργική από αυτή που αφήσαμε πίσω μας!

Καλή σχολική χρονιά σε όλους!

Δείτε επίσης:

14 φθινοπωρινές δραστηριότητες

4 Ιδέες για ένα όμορφο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς!

Τραγουδάμε το τραγούδι της Καλημέρας!

Share This Articles

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NEWSLETTERΚάνε εγγραφή και απόκτησε ένα e-book!

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής θα σας στείλουμε το e-book "Ας φτιάξω μουσική" με 30 μουσικές κατασκευές.