Now Reading:

Μικρόκοσμος Θαλάσσιας Ζωής

Μικρόκοσμος Θαλάσσιας Ζωής

Κατά διαστήματα κάθε παιδί έχει συγκεκριμένα ενδιαφέροντα που κρατάνε μεγάλες χρονικές περιόδους. Οι δικές μας ήταν τα οχήματα, τα τρένα, τα αεροπλάνα, το ηλιακό σύστημα, οι δεινόσαυροι και τον τελευταίο χρόνο έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στα θαλάσσια όντα και τους ωκεανούς. Ο μεγάλος ενθουσιασμός, έκρυβε ωστόσο και έναν φόβο κι έτσι οι λεπτομέρειες γινόταν όλο και πιο συγκεκριμένες για να περιοριστεί ο φόβος μέσα από το γνωστικό κομμάτι. 

Ντοκιμαντέρ, βιβλία, ηχητικά ντοκουμέντα με τους ήχους των θαλάσσιων θηλαστικών, εξερεύνηση χαρτών αλλά πολύ παιχνίδι ρόλων μέσα από την δημιουργία μικρών κόσμων ήταν οι δραστηριότητες που επαναλαμβάνονταν κάθε τόσο.

Η σημερινή δραστηριότητα είναι η δημιουργία ενός κόσμου, που προσομοιάζει την πραγματικότητα, κι έτσι το παιδί μπαίνει το ίδιο μέσα στο κόσμο που το ενδιαφέρει και μέσα από το παιχνίδι, βιώνει και κατανοεί όλες τις πληροφορίες που έχει μάθει.

Χρησιμοποιήσαμε μαντήλια σε διάφορα χρώματα για να ξεχωρίζουν τα βάθη και είχαμε μπούσουλα το παρακάτω βοηθητικό διάγραμμα από τη συνεργασία του BBC-The Open University. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε εδώ. Η σειρά Blue Planet είναι πραγματικά υπέροχη, ωστόσο, προτείνω να την δείτε εσείς πρώτα και να αποφασίσετε αν μπορεί να την παρακολουθήσει το παιδί.

Μιλήσαμε για τα πλάσματα που ζούνε στα βάθη των ωκεανών καθώς και τα μεγάλα θηλαστικά, την συμπεριφορά τους, την τροφική αλυσίδα, τα κοπάδια που σχηματίζουν και τους ήχους που βγάζουν.

Πάγοι, κοραλλιογενείς ύφαλοι, κάθε είδους ψάρια, μαλάκια και όστρακα πήραν μέρος στον μικρόκοσμο που δημιουργήσαμε.

Χρησιμοποιήσαμε επίσης κάποια αγαπημένα βιβλία που μας έδωσαν τις λεπτομέρειες που χρειαζόμασταν.

Το υπέροχο 3D βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ο Ωκεανός, μας παρουσιάζει σε κάθε βάθος του ωκεανού ποια θαλάσσια όντα συναντάμε. Ανοίγοντάς το, μπορούμε να παίξουμε στις τρισδιάστατες σελίδες του!

Άκρως εντυπωσιακό και διαδραστικό βιβλίο που με την αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό, εξερευνούμε από κοντά την θαλάσσια ζωή, ακούμε τους ήχους και μελετάμε από πολύ κοντά τα θαλάσσια όντα. Δείτε το εδώ.

Η αγαπημένη ιστορία “Ο Νόϊ και η Φάλαινα” από τις εκδόσεις Ίκαρος δεν μπορούσε να μην έχει την θέση της στον μικρόκοσμό μας. Δραματοποιήθηκε παίρνοντας σάρκα και οστά με μεγάλη τρυφερότητα όπως αυτή μας μεταδόθηκε από το βιβλίο. Δείτε το εδώ.

Ο Θαλάσσιος κόσμος μας, δημιουργείται ξανά και ξανά, σε διαφορετικές μορφές, ανάλογα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Απλά υλικά μεταμορφώνονται και παίρνουν ρόλους που είναι διαφορετικοί κάθε φορά. Η φαντασία του παιδιού ξεδιπλώνεται, αναπτύσσεται και παρασύρει κι εμάς!

Δοκιμάστε το να φτιάξετε κι εσείς τον δικό σας μικρόκοσμο στα θέματα που ενδιαφέρουν το παιδί!

Καλή σας διασκέδαση!

Share This Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NEWSLETTERΚάνε εγγραφή και απόκτησε ένα e-book!

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής θα σας στείλουμε το e-book "Ας φτιάξω μουσική" με 30 μουσικές κατασκευές.