Now Reading:

Το δικό μας 1821, Αναστασία Ευσταθίου

Το δικό μας 1821, Αναστασία Ευσταθίου

Την στιγμή που πήρα στα χέρια μου το βιβλίο της Αναστασίας Ευσταθίου “Το δικό μας 1821” από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, κατευθείαν άνοιξα να το διαβάσω. Ήταν η διαφορετική προσέγγιση της συγγραφέως στα ιστορικά γεγονότα του 1821 που μου προξένησε το ενδιαφέρον και τελικά το διάβασα μονορούφι. Τα αντικείμενα ζωντανεύουν και λένε τις ιστορίες τους από την δικιά τους οπτική γωνία. Έτσι, τα παιδιά δεν επικεντρώνονται μόνο στα γεγονότα αλλά αποκτούν μία σφαιρική άποψη της εποχής εκείνης. Στο τέλος του βιβλίου παρουσιάζονται δημιουργικές δραστηριότητες που προτείνεται να υλοποιηθούν με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου. Οι ιστορίες του βιβλίου μπορούν να δραματοποιηθούν και να παρουσιαστούν σε μία πρωτότυπη γιορτή.

Το τσέρκι, το ξύλινο αλογάκι, η υφαντή ποδιά, το σπαθί του Νικηταρά, η πιστόλα της Μπουμπουλίνας, η εικόνα της Παναγίας, ο κονδυλοφόρος του Γ. Τερτσέτη αφηγούνται ιστορίες του 1821.
Γιατί τα αντικείμενα διαλέγουν να μιλήσουν στα παιδιά; Τι έχουν να τους πουν για τη «ζωή» τους; Ποια ιστορικά γεγονότα, γνωστά και άγνωστα, αποκαλύπτουν;
Οι αφηγήσεις τους μας «ταξιδεύουν» σε γωνιές της επαναστατημένης Ελλάδας, από τον Μοριά ως την Ήπειρο και τη Μακεδονία, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου πελάγους, στην Αθήνα αλλά και στην Πάντοβα της Ιταλίας. Μας μεταφέρουν σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια του Αγώνα και μας «συστήνουν» ανθρώπους που ονειρεύονταν ένα κράτος ελεύθερο σε έναν ειρηνικό κόσμο.

Σύνδεση βιβλίου με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Ι.Ε.Π.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Υποθεματική: Παγκόσμια και τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά της Θεματικής Ενότητας: Φροντίζω το περιβάλλον.

Λέξεις κλειδιά θεματικής ενότητας 

Ανάδειξη τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, σύνδεση παρελθόντος και παρόντος, αντίληψη συνέχειας και πολυμορφίας τοπικού πολιτισμού, ανάπτυξη αισθήματος του ανήκειν σε μια πολιτισμική κοινότητα, καλλιέργεια του σεβασμού και της ανάγκης προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανακάλυψη και απόλαυση του ωραίου, ποιοτικά αισθητικά ερεθίσματα, προώθηση πολιτιστικής ταυτότητας

Αναστασία Ευσταθίου

Η Αναστασία Ευσταθίου γεννήθηκε στην Παραλία Πλατάνου Αχαΐας το 1966. Εργάζεται ως δασκάλα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει στο βιβλίο και ασχολείται με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Μέσω βιωματικών σεμιναρίων προσεγγίζει τη Δημιουργική Γραφή και την ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας των μαθητών.
Από το 1999 που εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο, ξύνει ανελέητα τα μολύβια της για να συναντήσει τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς αναγνώστες της. Έχει γράψει παραμύθια, διηγήματα, νουβέλες, ιστορικά μυθιστορήματα και θεατρικά κείμενα. Αρθρογραφεί στον Τύπο και σε εκπαιδευτικές σελίδες.
Έχει τιμηθεί με επαίνους και διακρίσεις ενώ έργα της έχουν βραβευτεί σε Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς.
Η συγγραφέας με Το δικό μας 1821 συναντά τους μικρούς αναγνώστες, ευελπιστώντας ότι η ανάγνωσή του θα συνεισφέρει στην εθνική αυτογνωσία. [Πηγή]

Δείτε επίσης:

Share This Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *