Now Reading:

Ο ξεχωριστός Μέλλιος, η διαφορετικότητα μέσα από δραστηριοτήτες

Ο ξεχωριστός Μέλλιος, η διαφορετικότητα μέσα από δραστηριοτήτες

Ο Ξεχωριστός Μέλλιος είναι ένα βιβλίο για την διαφορετικότητα, το θάρρος, την αυτοεκτίμηση. Αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή πρώτα από μας και έπειτα από τους μαθητές μου. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την παρουσίαση του βιβλίου στο IGTV μου. Ωστόσο, εδώ θα σας μιλήσω για τον ξεχωριστό Μέλλιο μέσα από τα μάτια των παιδιών και πώς ζωντανέψαμε ολόκληρο το παραμύθι μέσα από την βιωματική μάθηση. Διαβάζοντας το βιβλίο ξανά και ξανά, διαπίστωσα το πόσο βαθιά νοήματα κρύβονται μέσα. Όπως επίσης και την ποσότητα του υλικού που υπάρχει μέσα στο παραμύθι! Ο Μέλλιος στάθηκε η αφορμή για να ξεφύγουμε από τις δυσκολίες της χρονιάς. Μας βοήθησε να καταλάβουμε την διαφορετικότητα ανάμεσά μας, να μάθουμε για τον μαγικό κόσμο των Νηρήιδων αλλά και να ταξιδέψουμε με την φαντασία μας!

Ο ξεχωριστός Μέλλιος

Το βιβλίο

Ο ξεχωριστός Μέλλιος είναι ένα ιππόκαμπος λίγο διαφορετικός από τους υπόλοιπους του είδους του. Έχει δύο μικρά πτερύγια που τον δυσκολεύουν και κολυμπάει αργά, γεγονός που τον στεναχωρεί. Έρχεται όμως η στιγμή που θα συναντήσει μια νεράιδα που θα χρειαστεί την βοήθειά του! Το θάρρος του θα τους βγάλει από το κίνδυνο και η περιπέτεια των δύο θα τον οδηγήσει στην αποδοχή του εαυτού του!

Το βιβλίο είναι δημιούργημα της Έφης Φωτεινού ή αλλιώς Νουαζέτα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρισιανού. Την απολαυστική γραφή της θα την διαβάσετε στο blog της Νουαζέτα με φουντούκι και καραμέλα όπου κυκλοφορεί και αρθρογραφεί!

Αγοράστε το εδώ.

Ο ξεχωριστός Μέλλιος

Έτσι, λοιπόν ξεκίνησα μία ολόκληρη ενότητα μαθημάτων με δραστηριότητες βασισμένες πάνω στο βιβλίο. Δεν θα μπορούσα να πω με ακρίβεια πόσα μαθήματα μπορεί να διαρκέσει η ενότητα γιατί είναι ανάλογα με την δυναμική της τάξης. Σίγουρα πάντως τα παιδιά δεν το βαριούνται και ζητάνε την συνέχεια! Ιδανική εποχή είναι οι αρχές καλοκαιριού επειδή διαδραματίζεται στον βυθό της θάλασσας. Ωστόσο, η διαφορετικότητα δεν έχει εποχή οπότε μπορεί να διαβαστεί ανά πάσα στιγμή!

Οι παρακάτω δραστηριότητες μπορούν να γίνουν στο σπίτι με μεγάλη ευκολία όπως επίσης μπορούν να μετατραπούν σε ένα υπέροχο θεατρικό για το τέλος της σχολικής χρονιάς!

Πορεία δραστηριοτήτων

Εισαγωγή στο παραμύθι: Μαθαίνουμε και συζητάμε για τους Ιππόκαμπους και τις Νηρήιδες. Βλέπουμε εικόνες από τους ιππόκαμπους στο φυσικό τους περιβάλλον και ίσως κάποιο μικρό απόσπασμα από βίντεο.

Αφήγηση παραμυθιού: διαβάζουμε το παραμύθι δίνοντας έμφαση στα σημεία που θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Εντοπισμός ηχογόνων λέξεων/φράσεων: ποιες είναι οι ηχογόνες λέξεις/φράσεις; οι λέξεις/φράσεις που κρύβουν ήχο μέσα τους (κάνοντας στην άκρη τα φύκια κουρτίνες-χςςςςς, μπουρμπουλήθρες- μπρλμπρλμπρλ κτλ) . Οι ήχοι μπορούν να γίνουν είτε με το στόμα μας είτε με μουσικά όργανα.

Δημιουργία ηχοϊστορίας κρατώντας τα βασικά στοιχεία του παραμυθιού: Διαβάζουμε δηλαδή εκ νέου το παραμύθι ενώ τα παιδιά κάνουν τους ήχους του παραμυθιού. Δείτε εδώ τι είναι η ηχοϊστορία.

Δραματοποίηση της ηχοϊστορίας: ζωντανεύουμε την ηχοϊστορία ενώ κάνουμε τους ηθοποιούς παίζοντας τους ρόλους των ηρώων του παραμυθιού.

Εικονογράφηση των στοιχείων που έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση στα παιδιά: Ίσως οι μικρότερες τάξεις να δυσκολευτούν αλλά στην συνέχεια τα καταφέρνουν μια χαρά!

Χρωματισμός ιππόκαμπου (για τις μικρότερες ηλικίες): Στο νηπιαγωγείο ίσως να λειτουργήσει καλύτερο ο χρωματισμός του ιππόκαμπου ή κάποια χειροτεχνία.

Δημιουργία μουσικού Μέλλιου: Ε, δεν θα μπορούσαμε να μην φτιάξουμε τον μουσικό Μέλλιο! (θα το δείτε αναλυτικά τις επόμενες μέρες)

Τραγουδάμε το τραγούδι του παραμυθιού με την συνοδεία του μουσικού Μέλλιου.

Δείτε επίσης:

DIY: Μουσικά Κοράλλια

DIY: Μαράκες θάλασσα

Βιβλίο: Ωκεανοί- Μαθαίνω τα πάντα

Share This Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *